Geweldsincidenten / discriminatie van de LGBT gemeenschap

Home / Geweldsincidenten / discriminatie van de LGBT gemeenschap

Razzia tijdens Gay Pride Oeganda

05-08-2016

In augustus 2016 heeft de politie in Oeganda een einde gemaakt aan geweld op een homo evenement in de hoofdstad Kampala. Er was een Miss Pride verkiezing, het was een van de evenementen die gehouden werd in de aanloop naar de Gay Pride. Tijdens het evenement was het de bedoeling dat de leden van de LGBT-gemeenschap in een speciale bonte parade aandacht zouden vragen voor de benarde positie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Het is echter afgelast door de angst die er heerst en doordat er meerdere arrestaties zijn geweest. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zegt dat er veel geweld is gebruikt en dat alle aanwezigen geïntimideerd en bedreigd zijn. Er zijn ongeveer 20 mensen gearresteerd waaronder ook twee homo activisten. Er waren in totaal 200 mensen aanwezig en van hen zijn foto’s gemaakt en ook heeft de politie de foto’s en video’s op de mobieltjes van de feestgangers allemaal verwijderd. Er is een persoon geweest die van de zesde verdieping is gesprongen om aan de politie te ontkomen. Deze persoon ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Dit voorval, dat er opgetreden moet worden tijdens bijeenkomsten voor homoseksuelen, staat helaas niet alleen volgens de Oegandese autoriteiten. Er is in Oeganda een speciale wet die homo-organisaties verbiedt. Ook de mensen die voor de belangen opkomen van LGBT’s lopen gevaar. Het is nog niet bekend of dat de wet is toegepast. Mensen die de wet overtreden lopen wel het risico dat ze een flinke geldboete krijgen en ook een maximale celstraf van drie jaar. In het land Oeganda is homoseksualiteit verboden. Een anti homo wet, die drie jaar geleden werd aangenomen, maakt een levenslange gevangenisstraf voor homoseksuelen mogelijk. Gelukkig heeft het Grondwettelijk Hof, onder druk van het buitenland, de wet zes maanden later ongeldig verklaard wegens zogenaamde procedurefouten.

referentie: http://www.gaysite.nl/actueel/2016/08/razzia-tijdens-gay-pride-oeganda

Meer geweld homo’s na Brexit

09-10-2016

In oktober was er een flinke nasleep te merken van de Brexit, dit is het referendum waarbij de Britten vaarwel zeiden tegen de Europese Unie. Sinds deze nasleep worden er steeds meer aanvallen op homoseksuelen in Groot-Brittannië geregistreerd. Het is volgens de lokale stichting een stijging van 147 procent. The Independent zegt daarover: “De cijfers vergroten de bezorgdheid dat de haat, zoals die na de Brexit-stemming werd waargenomen, zich niet beperkt tot raciale of religieuze vijandigheid”. De laatste categorieën zouden al zijn toegenomen met 57% en uit een ander onderzoek onder de racistische daders is naar voren gekomen dat ze hun aanvallen ook op de LGBT-gemeenschap wilden richten. Dit heeft de Britse krant bekend gemaakt. De stichting achter het onderzoek naar het geweld tegen homo’s, genaamd Galop, heeft de laatste drie maanden die volgden op het referendum in juni vergeleken met dezelfde periode van een jaar eerder. Het einde is nog niet in zicht en het is niet exact te verklaren waardoor er ineens meer aanvallen op homoseksuelen geregistreerd worden.

referentie: https://www.powned.tv/artikel/meer-geweld-tegen-homos-na-brexit

Agenten Myanmar gedood bij grens met Bangladesh

09-10-2016

Er hebben in oktober 2016 aanvallen plaatsgevonden op de grensposten van Myanmar. Dit heeft aan negen politieagenten van dat land het leven gekost. Het gaat hier over een moordpartij in de regio Rakhine, dit is bij de grens met Bangladesh. Volgens de autoriteiten is dit uitgevoerd door leden van het islamitische Rohingya-volk. Het zou kunnen gaan over een gecoördineerde operatie en deze heeft vroeg in de ochtend plaatsgevonden. Er zijn namelijk drie politieposten tegelijkertijd belaagd. Daarbij zouden de aanvallers bewapend zijn geweest met messen en katapulten. Tijdens de aanvallen zijn er tientallen vuurwapens en duizenden stuks munitie in handen gekomen van de opstandelingen. Een groot deel van de mensen heeft de confrontatie niet overleefd. Er zijn de laatste jaren wel vaker spanningen in Rakhine tussen de boeddhisten en de Rohingya’s. De laatste groep zou om de religie worden vervolgd.

referentie: https://www.powned.tv/artikel/agenten-myanmar-gedood-bij-grens-met-banglade

Oekraïense homo’s vrezen ‘nee’ Nederlands referendum

05-03-2016

Op 6 april 2016 hebben de homo’s in Oekraïne een spannende dag. Ze wachten namelijk gespannen het Nederlandse referendum af. Deze overeenkomst met de Europese Unie moet (naast het bevorderen van de handel) de mensenrechten in Oekraïne verbeteren. Op dit moment ziet de homogemeenschap in het land dat de homofobie onder Europese invloed af aan het nemen is. Ze vrezen voor een terugval als de Nederlandse stemmer het akkoord torpedeert. Homo activist Bogdan Globa zegt daar het volgende over: “De toekomst van de homorechten ligt in dit verdrag verankerd. En de vooruitgang hangt af van het Nederlandse referendum”.

referentie: http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2090856-oekraiense-homo-s-vrezen-nee-nederlands-referendum.html

Amsterdammers ontvangen anti-homo folders

17-10-2016

Er zijn in Amsterdam in de maand oktober een groot aantal anti homo folders verspreid. Dit heeft plaatsgevonden in Amsterdam West en Nieuw-West. De politie is vervolgens een onderzoek gestart. De politie zegt daarover het volgende: “Er zijn tot nu toe meer dan twintig meldingen van het verspreiden van deze folders binnengekomen.” Er wordt onderzoek gedaan naar de afkomst van het pamflet. De politie wil uiteraard ook weten bij hoeveel mensen de flyer bezorgd is. Het COC roept ook mensen op in Amsterdam-West om aangifte te doen als ze een flyer met anti-homoteksten hebben ontvangen. Daarbij spreekt de COC-voorzitter Tanja Ineke van “walgelijke onwaarheden”. Honderden of misschien wel duizenden inwoners van Amsterdam hebben de flyer in de brievenbus gekregen. Daarbij worden teksten uit de Bijbel, de Thora en de Koran geciteerd met daarboven de tekst: ‘Volgens het jodendom, christendom en de islam is homoseksualiteit verboden’. Er worden ook een paar twijfelachtige beweringen gedaan. Er staat bijvoorbeeld in de flyer dat 29% van de kinderen die opgroeien bij homoseksuele ouders seksueel zou worden misbruikt. De irritatie is door D66-gemeenteraadslid Jan-Bert Vroege geuit via Twitter, maar ook Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch walgt van deze actie. Daarover schrijft hij op Twitter het terecht te vinden dat veel buurtbewoners in Amsterdam West verontwaardigd zijn door de ‘haat flyer’. “Discriminatie is een misdrijf, doe aangifte,” zegt hij.

referentie: http://www.gaysite.nl/actueel/2016/10/amsterdammers-ontvangen-anti-homo-folders