LGBT Pride Parades rond de wereld

Home / LGBT Pride Parades rond de wereld

De Pride parades staan ook wel bekend onder de naam trots marsen, trots evenementen, festivals en trots. Het zijn voor de LGBT-gemeenschap belangrijke momenten. Tijdens deze gebeurtenissen vieren lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LGBT) de cultuur en trots. Soms zijn de gebeurtenissen er als demonstraties voor wettelijke rechten, zoals het homohuwelijk. De meeste parades zijn jaarlijks en vele vinden plaats rond juni naar aanleiding van de Stonewall rellen, een cruciaal moment in de moderne LGBT sociale beweging, waarbij veel mensen worden herdacht. In de ochtend van zaterdag 28 juni 1969, kwamen de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenders in opstand na een politie-inval in de Stonewall Inn in de wijk Greenwich Village in New York City. De Stonewall Inn was een homobar, deze was erg populair bij travestieten, transgenders en dakloze jongeren.

Eerste parades

Op zaterdag 27 juni 1970 is de eerste mars georganiseerd door de Chicago Gay Liberation, bij het Washington Square Park (“Bughouse Square”). De mars liep naar de watertoren op de kruising van Michigan en Chicago. Deze datum is gekozen, omdat de Stonewall gebeurtenissen zijn begonnen op de laatste zaterdag van juni. Later zijn de Chicago parades gehouden op de laatste zondag van juni, dit viel samen met de datum van andere soortgelijke parades op andere plaatsen. Op 28 juni 1970 is er aan de westkust van de Verenigde Staten een mars gelopen in Los Angeles en de ‘Gay-in’ vond toen plaats in San Francisco. In Los Angeles hebben Morris Kight (Gay Liberation Front LA oprichter), Reverend Troy Perry (Universal Fellowship van de Metropolitan Community Churches) en Reverend Bob Humphries (Verenigde Staten Mission) zich verzameld om een herdenking te plannen. Ze hebben zich gericht op een parade op Hollywood Boulevard. Het was alleen een lastige opgave om een vergunning te krijgen en om alles goed te beveiligen. 2 november 1969 was de dag dat Craig Rodwell, zijn partner Fred Sargeant, Ellen Broidy en Linda Rhodes hebben voorgesteld om de eerste gay pride parade in New York te houden. Het is een jaarlijkse herinnering om meer mensen te bereiken en om meer aandacht te krijgen voor de mensenrechten.

Bekende personen

Brenda Howard is bekend als de “Moeder van de Pride”, voor haar werk bij de coördinatie van de mars. Door Howard ontstond ook het idee om een week stil te staan bij de gebeurtenissen rond de Pride Day, het ontstaan van de jaarlijkse Gay Pride festiviteiten die nu over de hele wereld worden gehouden (in juni). De eerste marsen die zijn gehouden waren serieus en leuk, en waren er om te zorgen voor een verbreding van de activistische beweging en om mensen te inspireren. Deze werden de volgende jaren herhaald en er werden steeds meer jaarlijkse marsen georganiseerd in andere steden over de hele wereld. In Atlanta en New York City bijvoorbeeld, de marsen kregen de naam Gay Liberation Marches en de dag van de viering werd de naam “Gay Liberation Day”. In Los Angeles en San Francisco werd het: ‘Gay Freedom Marches’ en de dag werd de naam “Gay Freedom Day”. Vanaf het moment dat er steeds meer steden (groot en klein) hun eigen feesten gingen organiseren, werd de naam steeds meer verspreid.

Gay Pride

Vanaf de jaren 1980 was er sprake van een culturele verschuiving in de homobeweging. De namen “Gay Liberation” en “Gay Freedom” werden vervangen door “Gay Pride”. In Amsterdam is het de Amsterdam Gay Pride en dit is ieder jaar een feestelijk evenement met een homocultureel karakter. Sinds 1996 wordt het ieder jaar tijdens het eerste weekend in augustus gehouden, dit wordt gedaan in de binnenstad van Amsterdam. Het evenement heeft niet het demonstratieve protestkarakter van de Gay Pride Parades, zoals op andere plaatsen in de wereld. Een hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride is de Canal Parade. Dit is een bonte stoet van boten en deze vaart op de eerste zaterdag van augustus door de grachten van Amsterdam. Meestal vanaf het Westerdok via de Prinsengracht, de Amstel, de Zwanenburgwal en de Oudeschans naar het Oosterdok. Ieder jaar komen er honderdduizenden mensen naar het evenement. In New York is de eerste Gay Pride Parade al in 1970 gehouden. In Amsterdam vond pas in 1977 de eerste grote homodemonstratie plaats. Het was niet gericht op de binnenlandse situatie, maar het vond plaats uit internationale solidariteit. Het heet sinds 1979 Roze Zaterdag, een jaarlijks evenement. In het jaar 1994 was de Roze Zaterdag in Amsterdam, het viel toen samen met de derde EuroPride. Het was de bedoeling dat de goede naam van Amsterdam als homo uitgaanscentrum hoog werd gehouden. Daarom werd hier voor het eerst in 1996 de Amsterdam Pride gehouden. Dit evenement is bedacht en georganiseerd door Gay Business Amsterdam (GBA) onder de leiding van Siep de Haan. Om zich te onderscheiden van andere grote steden is er bij de Amsterdam Pride gekozen voor een parade van boten over de grachten. Tegelijkertijd met de Gay Pride vond van 1 tot en met 8 augustus in 1998 de 5e editie van de Gay Games plaats in Amsterdam. Dit is een internationaal en vierjaarlijks sport- en cultureel treffen van holebis. Sinds het succes van de Gay Games werden vanaf 1999 aan de jaarlijkse Amsterdam Pride de sport en culturele activiteiten toegevoegd.

2005 tot nu …

Tot aan het jaar 2005 is de Amsterdam Gay Pride georganiseerd door GBA. Maar vanaf 2006 is het overgenomen door de stichting ProGay onder de leiding van Frank van Dalen. Sinds 2007 is er door de gemeente Amsterdam een nieuw logo gemaakt voor de Amsterdam Gay Pride. Het nieuwe beeldmerk is door ProGay meegenomen in de uitingen. Vanaf dat moment kreeg de Amsterdam Gay Pride een zichtbaar nieuwe identiteit. Het is ook tot uiting gekomen in een meer politiek en commercieel karakter van de botenparade. Tegenwoordig varen er ook politieke partijen en grote ondernemingen mee, voorbeelden daarvan zijn de ING en TNT post. Ze treden ook op als sponsor van het evenement sinds 2008. Sinds het begin van 2013 is een nieuw logo voor de Amsterdam Gay Pride (AGP) ontworpen. Dit logo bestaat uit een gestileerde letter A, G en P. Het bestaat uit ronde vormen en in de kleuren van de regenboogvlag. In april van 2013 is er ook een nieuwe website gelanceerd. Sinds 2013 heeft Irene Hemelaar (die tot dat moment directeur was van de werkorganisatie), besloten om ProGay te verlaten. Ze is verder gegaan met een eigen en nieuw opgerichte stichting genaamd stichting Amsterdam Gay Pride. Ze kreeg van de gemeente met deze stichting de vergunning om de Amsterdam Gay Pride in de jaren 2014, 2015 en 2016 te organiseren. Ze had als doel om de Europride 2016 naar Amsterdam te halen. Het is in 2015 duidelijk geworden dat AGP de naam vanaf 2017 wil veranderen in Amsterdam Pride. Er is wel een punt van kritiek en dat is dat de botenparade te commercieel zou zijn geworden. Er varen namelijk ook veel boten mee van grote bedrijven met hetero’s en dat zou ten koste gaan van de homoboten. Ieder jaar komen er veel mensen af op het evenement en trekt het veel aandacht van de bezoekers.