Protesten tegen de anti-LGBT geweld

Home / Protesten tegen de anti-LGBT geweld

Demonstratieve tocht tegen geweld tegen homo’s

Op de Dam heeft een demonstratie plaatsgevonden in 2010 tegen het toenemende geweld tegen homo’s en lesbiennes. Het is een actie die is georganiseerd door de stichting Right To Feel Safe. In totaal zijn er tegen de duizend mensen op afgekomen. Er zijn eerst een paar toespraken gehouden op de Dam en vervolgens trokken de demonstranten door enkele straten waar de afgelopen tijd homo’s slachtoffer van agressie zijn geworden. De groep kwam ook door de Reguliersdwarsstraat en daar hebben eind juli ruzies plaatsgevonden. Een Britse homo heeft hier een aantal flinke klappen gekregen. Vervolgens is de demonstratie via de Singel, waar ook een geweldsincident heeft plaatsgevonden, geëindigd bij het Homomonument op de Westermarkt. Er hebben verschillende incidenten plaatsgevonden tijdens het lopen. Er zijn bijvoorbeeld twee jongens op scooters op de stoet in gereden en ook werden lesbiennes bekogeld met bierblikjes. Een uur nadat de bijeenkomst is afgelopen, heeft er op de Westermarkt een wat ernstiger incident plaatsgevonden. Daarbij zijn twee meisjes van niet-Marokkaanse afkomst aan de gang gegaan en ze scholden een homodemonstrant uit, omdat zij niet door konden fietsen. Er was toen een homojongen, die niet aan de demonstratie mee had gedaan en hij zei tegen de meisjes: “als je dan toch een homo wilt slaan, sla mij dan.” Een van de meisjes haalde uit met haar handtas en daar zat een zware muziekspeler in. De jongen liep daardoor een hoofdwond op, de twee meisjes zijn aangehouden. Ze hadden nogal wat grove beledigingen naar de homo’s en die hebben ze ook geuit. De politie ziet het daarom ook als een homo gerelateerd incident.

Meerdere manifestaties in Amsterdam

Er zijn vaker tochten georganiseerd door Right To Feel Safe. Op een bepaalde dag kwamen er honderden mensen naar de Dam rond drie uur in de middag. Ze hebben toen mee gedaan aan een protest tegen het geweld tegen homo’s. De reden dat het protest is georganiseerd, is de aanleiding van de incidenten tegen homo’s en lesbiennes. Op 13 juni hebben al honderden mensen gedemonstreerd tegen het toenemende geweld tegen homo’s. Het was een manifestatie die georganiseerd was bij het Homomonument. Vervolgens vond er een protestmars plaats door de Kalverstraat met als eindpunt het Rembrandtsplein. De actiegroep geeft aan te denken dat het protest effect had. De weken die daarna volgden waren succesvol, want er werden vragen gesteld in de Amsterdamse gemeenteraad en ook in de media is er aandacht besteed aan homofoob geweld. Helaas deden zich daarna weer nieuwe gevallen voor van homofoob geweld, met zowel mannen als vrouwen als slachtoffer. De actiegroep Right To Feel Safe heeft daarom een nieuwe manifestatie georganiseerd daarover zeggen ze het volgende: ‘De druk moet nu op de ketel blijven. Zolang het geweld tegen de homo-gemeenschap in deze schrikbarende mate blijft toenemen, moeten wij van ons laten horen’. ‘Het kan en mag niet zo zijn dat de voormalige Gay Capital van de wereld afglijdt naar een stad waar geweld wordt geaccepteerd tegen mensen die anders zijn en dit uiten’.

Geweld in Amsterdam

Ondanks dat de actiegroep Right To Feel Safe verschillende manifestaties heeft georganiseerd, blijft er sprake van een aanhoudende golf van geweld tegen de LHBT gemeenschap in Amsterdam. Er zijn in 2010 bijvoorbeeld in een paar weken tijd homo’s en lesbiennes mishandeld op de Zeedijk, in de Reguliersdwarsstraat en op het Muiderpoortstation. Er zijn toen ook diverse demonstraties gehouden, waarbij de eerste demonstratie plaatsvond begin juni bij het Homomonument. De toenmalige waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher deed de volgende uitspraak: ‘vierkant achter de homogemeenschap staan’. De nieuwe burgemeester Eberhard van der Laan heeft beloofd streng op te treden bij geweld tegen homo’s. Maar er zijn tot nu toe nog geen duidelijke maatregelen getroffen. In 2008 is er beloofd dat er camera’s gehangen zouden worden in de Reguliersdwarsstraat, maar ook dat is nog niet gebeurd. Daar zijn veel mensen erg teleurgesteld over. Daarom heeft de actiegroep Right To Feel Safe een nieuwe manifestatie georganiseerd later in 2010. Helaas is er toen ook van alles gebeurd, want al snel werd via Twitter bekend dat er een man in elkaar is geslagen tijdens of vlak na de afsluitende bijeenkomst bij het Homomonument. Op 6 september 2010 heeft de actiegroep Right To Feel Safe een persbericht gestuurd en daaruit komt naar voren dat er meer dan dat is voorgevallen. Er zijn namelijk tijdens de demonstratie twee jongens geweest die meerdere malen met hun scooter de menigte in zijn gereden ‘en scheerde rakelings en expres langs de in de homogemeenschap geliefde Dolly Bellefleur’, zegt Right To Feel Safe. Ook heeft de actiegroep Right To Feel Safe nog vier meldingen binnengekregen van verbaal geweld en bedreigingen. Right To Feel Safe zegt dat het al het negende antihomo-incident is in vier maanden tijd. Toen heeft de actiegroep aangekondigd te blijven demonstreren, zolang er een toename is van incidenten. ‘De incidenten tijdens het protest geven eens te meer aan hoe ernstig de situatie is’, zegt de woordvoerder Fya Hopelezz. Veel mensen vragen zich af wanneer dat het nu eens is afgelopen met al dat geweld en de discriminatie. Het zijn allemaal mensen, iedereen is gelijk, zo moet er ook gehandeld worden. Respecteer en accepteer elkaar, iedereen heeft gelijke kansen en moet in zijn waarde worden gelaten. Iedereen moet veilig over straat kunnen en durven en niet steeds achterom moeten kijken. Niet alleen in Amsterdam, maar ook op andere plaatsen in Nederland is er nog steeds geweld tegen deze gemeenschap. Er wordt al harder opgetreden tegen mensen die geweld gebruiken en discrimineren, maar toch is er nog geen einde aangekomen.